Zawód: OGRODNIK

OGRODNIK
KWALIFIKACJE
OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych

śCIEŻKI KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE :
  1. ścieżka dla absolwentów szkół podstawowych
    • w trzyletniej branżowej szkole pierwszego stopnia - kwalifikacja OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji lub egzaminu czeladniczego.
  2. ścieżka dla absolwentów szkół ponadpodstawowych i osób dorosłych
    • na kwalifikacyjnych kursach zawodowych - w zakresie kwalifikacji OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji.
Informację o szkołach prowadzących kształcenie w tym zawodzie na terenie całego kraju znajdziesz pod adresem: https://rspo.men.gov.pl/

GŁóWNE ZADANIA I CZYNNOśCI ZAWODOWE
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie ogrodnik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych:
  1. wykonywania prac związanych z prowadzeniem upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych, roślin ozdobnych oraz sadowniczych;
  2. wykonywania prac związanych ze zbiorem, przechowywaniem i sprzedażą plonów ogrodniczych;
  3. prowadzenia i obsługi mikrociągnika oraz wykonywania prac maszynami stosowanymi w ogrodnictwie.

PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU
  • silna budowa ciała;
  • rozróżnianie barw;
  • zręczność rąk;
  • zręczność palców;
  • wyobraźnia przestrzenna;
  • cierpliwość;
  • dokładność;
  • sprawność narządu wzroku;
  • sprawność zmysłu dotyku;
  • koordynacja wzrokowo-ruchowa;
  • spostrzegawczość;
  • uzdolnienia techniczne;
  • samodzielność;
  • dokładność;
  • zamiłowanie do ładu i porządku.

WARUNKI PRACY
Będziesz pracować:
  • indywidualnie lub zespołowo;
  • przemieszczając się często po rozległym terenie (w przypadku pracy na większych gospodarstwach zajmujących się uprawą warzyw polowych);
  • planując wielkości i terminy produkcji lub prac do wykonania oraz kontakty z klientami, pracownikami laboratoriów i urzędów;
  • przeważnie w systemie wielozmianowym;
  • w zależności od miejsca zatrudnienia, w sezonie rozpoczynając swoją pracę we wczesnych godzinach rannych, a kończąc o zmroku;
  • ponad 8 godzin dziennie, w zależności od potrzeb;
  • czasami w wymuszonej pozycji ciała, np. pochylonej, obciążającej kręgosłup, mięśnie stawy;
  • najczęściej na wolnym powietrzu, w trudnych warunkach atmosferycznych, z narażeniem na działanie wiatru i deszczu;
  • w warunkach o zmiennej wilgotności powietrza i różnej temperaturze, czasem przy słabym oświetleniu;
  • planując i organizując pracę własną.

MOŻLIWOśCI PRACY W ZAWODZIE
Możesz pracować między innymi:
  • w szklarniach, halach, magazynach, przechowalniach;
  • w tunelach foliowych, chłodniach, pakowniach;
  • w różnej wielkości obiektach zamkniętych, w których znajdują się miejsca do produkcji grzybów jadalnych;
  • w punktach zbytu roślin, przetwórniach lub w sprzedaży bezpośredniej na targowiskach, giełdach;
  • w pomieszczeniach magazynowych, gdzie przechowywane są, np. środki ochrony roślin, opakowania, przeznaczone do sprzedaży roślin;
  • w pomieszczeniach biurowych, w których między innymi sporządzana jest dokumentacja związana z produkcją oraz sprzedażą roślin, odbywa się praca związana z planowaniem lub rozliczaniem produkcji roślin ozdobnych;
  • w parkach i ogrodach prowadzonych: przy domach prywatnych i domach wielorodzinnych, budynkach użyteczności publicznej i częściowo publicznej, na terenach miejskich, przy budynkach przemysłowych i handlowych;
  • na terenach zielonych przy autostradach, ulicach, liniach kolejowych i tramwajowych;
  • na terenie obiektów sportowych, placów zabaw i innych terenów rekreacyjnych;
  • przy wodach stojących i płynących (np. zbiornikach wodnych, bagnach, stawach, rzekach itp.);
  • we własnym gospodarstwie.

Informacja dotycząca plików cookies:
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.