Zawód: OGRODNIK
OGRODNIK
KWALIFIKACJE
OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych
śCIEŻKI KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE :
- ścieżka dla absolwentów szkół podstawowych
- w trzyletniej branżowej szkole pierwszego stopnia - kwalifikacja OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji lub egzaminu czeladniczego.
- ścieżka dla absolwentów szkół ponadpodstawowych i osób dorosłych
- na kwalifikacyjnych kursach zawodowych - w zakresie kwalifikacji OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji.
Informację o szkołach prowadzących kształcenie w tym zawodzie na terenie całego kraju znajdziesz pod adresem: https://rspo.men.gov.pl/
GŁóWNE ZADANIA I CZYNNOśCI ZAWODOWE
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie ogrodnik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych:
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych, roślin ozdobnych oraz sadowniczych;
- wykonywania prac związanych ze zbiorem, przechowywaniem i sprzedażą plonów ogrodniczych;
- prowadzenia i obsługi mikrociągnika oraz wykonywania prac maszynami stosowanymi w ogrodnictwie.
PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU
- silna budowa ciała;
- rozróżnianie barw;
- zręczność rąk;
- zręczność palców;
- wyobraźnia przestrzenna;
- cierpliwość;
- dokładność;
- sprawność narządu wzroku;
- sprawność zmysłu dotyku;
- koordynacja wzrokowo-ruchowa;
- spostrzegawczość;
- uzdolnienia techniczne;
- samodzielność;
- dokładność;
- zamiłowanie do ładu i porządku.
WARUNKI PRACY
Będziesz pracować:
- indywidualnie lub zespołowo;
- przemieszczając się często po rozległym terenie (w przypadku pracy na większych gospodarstwach zajmujących się uprawą warzyw polowych);
- planując wielkości i terminy produkcji lub prac do wykonania oraz kontakty z klientami, pracownikami laboratoriów i urzędów;
- przeważnie w systemie wielozmianowym;
- w zależności od miejsca zatrudnienia, w sezonie rozpoczynając swoją pracę we wczesnych godzinach rannych, a kończąc o zmroku;
- ponad 8 godzin dziennie, w zależności od potrzeb;
- czasami w wymuszonej pozycji ciała, np. pochylonej, obciążającej kręgosłup, mięśnie stawy;
- najczęściej na wolnym powietrzu, w trudnych warunkach atmosferycznych, z narażeniem na działanie wiatru i deszczu;
- w warunkach o zmiennej wilgotności powietrza i różnej temperaturze, czasem przy słabym oświetleniu;
- planując i organizując pracę własną.
MOŻLIWOśCI PRACY W ZAWODZIE
Możesz pracować między innymi:
- w szklarniach, halach, magazynach, przechowalniach;
- w tunelach foliowych, chłodniach, pakowniach;
- w różnej wielkości obiektach zamkniętych, w których znajdują się miejsca do produkcji grzybów jadalnych;
- w punktach zbytu roślin, przetwórniach lub w sprzedaży bezpośredniej na targowiskach, giełdach;
- w pomieszczeniach magazynowych, gdzie przechowywane są, np. środki ochrony roślin, opakowania, przeznaczone do sprzedaży roślin;
- w pomieszczeniach biurowych, w których między innymi sporządzana jest dokumentacja związana z produkcją oraz sprzedażą roślin, odbywa się praca związana z planowaniem lub rozliczaniem produkcji roślin ozdobnych;
- w parkach i ogrodach prowadzonych: przy domach prywatnych i domach wielorodzinnych, budynkach użyteczności publicznej i częściowo publicznej, na terenach miejskich, przy budynkach przemysłowych i handlowych;
- na terenach zielonych przy autostradach, ulicach, liniach kolejowych i tramwajowych;
- na terenie obiektów sportowych, placów zabaw i innych terenów rekreacyjnych;
- przy wodach stojących i płynących (np. zbiornikach wodnych, bagnach, stawach, rzekach itp.);
- we własnym gospodarstwie.