Zawód: KUCHARZ

KUCHARZ

KWALIFIKACJE
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

śCIEŻKI KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE :
  1. ścieżka dla absolwentów szkół podstawowych
    • w trzyletniej branżowej szkole pierwszego stopnia - kwalifikacja HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji lub egzaminu czeladniczego.
  2. ścieżka dla absolwentów szkół ponadpodstawowych i osób dorosłych
    • na kwalifikacyjnych kursach zawodowych – w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji.
Informację o szkołach prowadzących kształcenie w tym zawodzie na terenie całego kraju znajdziesz pod adresem: https://rspo.men.gov.pl/

GŁóWNE ZADANIA I CZYNNOśCI ZAWODOWE
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
  1. oceniania jakości produktów;
  2. przechowywania żywności;
  3. obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
  4. obsługi sprzętu gastronomicznego;
  5. przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  6. wydawania dań

PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU
  • komunikatywność;
  • spostrzegawczość;
  • kreatywność;
  • cierpliwość;
  • subtelność;
  • dokładność;
  • odporność emocjonalna;
  • elastyczność i otwartość na zmiany;
  • gotowość do ciągłej nauki;
  • wysoka kultura osobista;
  • samodzielność;
  • podzielność uwagi;
  • gotowość do pracy w szybkim tempie;
  • łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej;
  • wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny;
  • zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia;
  • gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych.

WARUNKI PRACY
Będziesz pracować:
  • przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo;
  • ręcznie i mechanicznie z zastosowaniem odpowiednich narzędzi i urządzeń do obróbki produktów spożywczych;
  • w pomieszczeniu zamkniętym, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe);
  • przy oświetleniu dziennym i sztucznym oraz w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną;
  • często w bezpośrednim kontakcie z ludźmi;
  • mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt).

MOŻLIWOśCI PRACY W ZAWODZIE
Możesz pracować między innymi:
  • w restauracjach;
  • w zakładach gastronomicznych;
  • w hotelach;
  • w kawiarniach, pubach, dyskotekach;
  • w firmach cateringowych;
  • podczas imprez okolicznościowych;
  • we własnej firmie.


Informacja dotycząca plików cookies:
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.