Zawód: KUCHARZ
KUCHARZ
KWALIFIKACJE
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
śCIEŻKI KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE :
- ścieżka dla absolwentów szkół podstawowych
- w trzyletniej branżowej szkole pierwszego stopnia - kwalifikacja HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji lub egzaminu czeladniczego.
- ścieżka dla absolwentów szkół ponadpodstawowych i osób dorosłych
- na kwalifikacyjnych kursach zawodowych – w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji.
Informację o szkołach prowadzących kształcenie w tym zawodzie na terenie całego kraju znajdziesz pod adresem: https://rspo.men.gov.pl/
GŁóWNE ZADANIA I CZYNNOśCI ZAWODOWE
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- oceniania jakości produktów;
- przechowywania żywności;
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
- obsługi sprzętu gastronomicznego;
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- wydawania dań
PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU
- komunikatywność;
- spostrzegawczość;
- kreatywność;
- cierpliwość;
- subtelność;
- dokładność;
- odporność emocjonalna;
- elastyczność i otwartość na zmiany;
- gotowość do ciągłej nauki;
- wysoka kultura osobista;
- samodzielność;
- podzielność uwagi;
- gotowość do pracy w szybkim tempie;
- łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej;
- wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny;
- zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia;
- gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych.
WARUNKI PRACY
Będziesz pracować:
- przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo;
- ręcznie i mechanicznie z zastosowaniem odpowiednich narzędzi i urządzeń do obróbki produktów spożywczych;
- w pomieszczeniu zamkniętym, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe);
- przy oświetleniu dziennym i sztucznym oraz w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną;
- często w bezpośrednim kontakcie z ludźmi;
- mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt).
MOŻLIWOśCI PRACY W ZAWODZIE
Możesz pracować między innymi:
- w restauracjach;
- w zakładach gastronomicznych;
- w hotelach;
- w kawiarniach, pubach, dyskotekach;
- w firmach cateringowych;
- podczas imprez okolicznościowych;
- we własnej firmie.