Zawód: CUKIERNIK

CUKIERNIK

KWALIFIKACJE
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

śCIEŻKI KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE :
  1. ścieżka dla absolwentów szkół podstawowych
    • w trzyletniej branżowej szkole pierwszego stopnia – kwalifikacja SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji lub egzaminu czeladniczego
  2. ścieżka dla absolwentów szkół ponadpodstawowych i osób dorosłych
  • na kwalifikacyjnych kursach zawodowych – w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji.
Informację o szkołach prowadzących kształcenie w tym zawodzie na terenie całego kraju znajdziesz pod adresem: https://rspo.men.gov.pl/

GŁóWNE ZADANIA I CZYNNOśCI ZAWODOWE
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
  1. stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
  2. magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  3. sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  4. wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU
  • sprawność fizyczna;
  • sprawność sensomotoryczna;
  • dobrze rozwinięty zmysł smaku i węchu;
  • dobrze rozwinięta motoryka mała;
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa;
  • zmysł artystyczny, wyobraźnia i myślenie twórcze;
  • dokładność;
  • szczegółowość;
  • skrupulatność;
  • sumienność;
  • podzielność uwagi;
  • samodzielność;
  • efektywność pracy;
  • cierpliwość;
  • umiejętność pracy w zespole.

WARUNKI PRACY
Będziesz pracować:
  • w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie często panuje wysoka temperatura powietrza;
  • zarówno indywidualnie, jak i grupowo;
  • w większości na stojąco;
  • średnio 9 godzin zarówno w dzień, jak i w nocy;
  • w dni wolne od pracy;
  • w specjalnym ubraniu roboczym (czysty, biały fartuch i czapka lub czepek);
  • posiadając aktualną książeczkę zdrowia stacji sanitarno-epidemiologicznej.

MOŻLIWOśCI PRACY W ZAWODZIE
Możesz pracować między innymi:
  • w cukierniach;
  • w hotelach;
  • w halach produkcyjnych;
  • w sanatoriach;
  • w lodziarniach;
  • w kawiarniach;
  • w restauracjach;
  • we własnej firmie ciastkarskiej/cukierniczej.


Informacja dotycząca plików cookies:
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.