Zawód: CUKIERNIK
CUKIERNIK
KWALIFIKACJE
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
śCIEŻKI KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE :
- ścieżka dla absolwentów szkół podstawowych
- w trzyletniej branżowej szkole pierwszego stopnia – kwalifikacja SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji lub egzaminu czeladniczego
- ścieżka dla absolwentów szkół ponadpodstawowych i osób dorosłych
- na kwalifikacyjnych kursach zawodowych – w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych oraz zdanie egzaminu zawodowego z zakresu tej kwalifikacji.
Informację o szkołach prowadzących kształcenie w tym zawodzie na terenie całego kraju znajdziesz pod adresem: https://rspo.men.gov.pl/
GŁóWNE ZADANIA I CZYNNOśCI ZAWODOWE
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU
- sprawność fizyczna;
- sprawność sensomotoryczna;
- dobrze rozwinięty zmysł smaku i węchu;
- dobrze rozwinięta motoryka mała;
- dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa;
- zmysł artystyczny, wyobraźnia i myślenie twórcze;
- dokładność;
- szczegółowość;
- skrupulatność;
- sumienność;
- podzielność uwagi;
- samodzielność;
- efektywność pracy;
- cierpliwość;
- umiejętność pracy w zespole.
WARUNKI PRACY
Będziesz pracować:
- w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie często panuje wysoka temperatura powietrza;
- zarówno indywidualnie, jak i grupowo;
- w większości na stojąco;
- średnio 9 godzin zarówno w dzień, jak i w nocy;
- w dni wolne od pracy;
- w specjalnym ubraniu roboczym (czysty, biały fartuch i czapka lub czepek);
- posiadając aktualną książeczkę zdrowia stacji sanitarno-epidemiologicznej.
MOŻLIWOśCI PRACY W ZAWODZIE
Możesz pracować między innymi:
- w cukierniach;
- w hotelach;
- w halach produkcyjnych;
- w sanatoriach;
- w lodziarniach;
- w kawiarniach;
- w restauracjach;
- we własnej firmie ciastkarskiej/cukierniczej.